Smidiga bostadsanpassningar på Öland

Mörbylånga Bostads AB är ett kommunalt bostadsföretag med nästan 800 hyreslägenheter på södra Öland. Regelbundet görs det bostadsanpassningar för funktionshindrade hyresgäster och på senare tid har en lösning med Sigan häftlim och IMAGE LVT-plattor praktiserats.

- I en lägenhet där det körs permobil bytte vi snabbt och smidigt golvbeläggningen i sovrum och hall. När hyresgästen sedan kom tillbaka efter några timmar var golvet på plats och hon kunde direkt använda sina rum, berättar Lars-Inge Johansson som är golvläggare på bostadsföretaget.


Lars-Inge Johansson på Mörbylånga Bostads AB tycker att häftlimmet Sigan och IMAGE LVT-plattor är en smidig lösning för både golvläggaren och hyresgästen.

Det gamla underlaget som var ett plastgolv dammsögs och torkades av innan Sigan-filmen med sin yta av skyddspapp rullades ut. Skrymmande möbler, t ex sängen, kunde stå kvar och flyttades runt allt eftersom LVT-plattorna lades på.

Mörbylånga Bostads AB har också lagt IMAGE LVT-plattor i Direkten Fyrens spelbutik i Färjestaden. Där är plattorna löslagda och golvet är endast tejpat längs väggarna. Med den metoden behövde spelarna inte oroa sig för att missa storvinsten eftersom butiken hölls öppen under hela installationen.

- Jämfört med att lägga ett plastgolv med vanligt golvlim är kanske materialkostnaden lite högre, men fördelarna överväger i längden. Skadas några LVT-plattor kan de enkelt bytas ut och det ursprungliga golvet förblir intakt vid en eventuell utrivning, avslutar Lars-Inge Johansson.


Med vanligt golvlim måste rummet tömmas och bör inte belastas på ett dygn, men med Sigan kan skrymmande möbler stå kvar och rummet tas i bruk direkt.

Trots att det ibland körs med pall-lyftare över golvet syns inget slitage eller förskjutningar i spelbutikens löslagda LVT-plattor.